Fargeteknikker

FARGETEKNIKKER

Det benyttes flere teknikker når garnene farges. Hver teknikk skaper sitt unike utseende på både garn og ferdig plagg, og det er ikke alltid like lett å vite hva resultatet blir. Under finner du en liten oversikt over de ulike teknikkene vi bruker, og resultatene de gir.

SEMI-SOLIDE

Resultatet er et garn farget i ulike toner med en og samme farge. Det kan være relativt store variasjoner i garnet, men det kan også være nesten helt solide garn med små, nesten ikke merkbare variasjoner. Når de er strikket opp vil de gi et fint spill i overflaten.

 

TONAL

Tonede garn lages ved å legge flere lag med farge oppå hverandre. Dette skaper en flytende overgang mellom fargene som er brukt, og det ferdige resultatet vil ha et nydelig, dempet fargespill uten å stripe.

 

 

VARIEGATED

Varierte garn har masse farger som er påført tilfeldig rundt omkring i seksjoner. Resultatet er et fargerikt garn med masse variasjon. Ettersom fargene er plassert tilfeldig vil resultatet bli med større flekkete områder, uten å stripe eller flyte over i hverandre.

 

 

DIP-DYED

Dip-dyed fargede garn er hesper som er dyppet i ett, eller flere fargebad, med en farge på hvert sted. Dette skaper et resultat med lengre fargerepetisjoner som vil gi striper og tydelige overganger mellom fargene som er benyttet.

 

 

SPECKLED

"Speckles are so hot right now!" blir det sagt, og vi er så enige. Dette er garn hvor farge er påført flekkvis og tilfeldig rundt om på garnet, og hvor større deler av garnet beholdes i grunnfargen. Avhengig av hvilken metode som er benyttet, vil man få et resultat med store og tydelige, eller små og subtile flekker rundt omkring som skaper liv i det ferdige plagget. Specklede garn er mye brukt i plagg som kontrast til mer nøytrale farger, men de kan fint stå på egne ben også. Uansett hva du velger, så vil du få et lekent resultat med masse liv.

 

GRADERTE, OG LFR (lange fargerepetisjoner)

Graderte- og LFR er produsert for å lage større seksjoner med samme farge eller, avhengig av størrelsen på prosjektet,  striper. Typisk for graderte garn er 3-4 farger per hespe, mens hos LFR benyttes det 5 eller flere farger som repeteres to ganger. Større blokker med farge får du når samme farge repeterer seg på samme sted gjentatte ganger igjennom hele prosjektet. Dette er veldig typisk for graderte og LFR- fargede garn.

Hvis du ikke ønsker at garnet skal skape blokker med farge, kan du enkelt unngå det ved å bytte mellom to nøster.

 

 

 

 

 

 

© 2019 Tweedy Todd. All rights reserved.

Instagram